Terbit buku Sendiri 20 : Perkara Penting Yang Penulis Self Publish Selalu Terlepas Pandang

1. Membuat siri buku : Sebelum mula menulis buku pertama, pastikan penulis sudah mempunyai sekurang-kurangnya 4 tajuk buku yang mahu diterbitkan dalam tempoh 12 bulan akan datang. Seterusnya sediakan isi kandungan dan juga tajuk-tajuk setiap bab bagi setiap buku yang mahu di terbitkan. Cara ini memudahkan penulis semasa proses menghimpun bahan penulisan.

2. Merancang jadual penerbitan : Dalam setahun rancang bila buku mahu terbit dan buku mana yang perlu keluar dahulu.

pixabay.com

3. Membuat pemasaran sebelum dan selepas buku diterbitkan :
Sampaikan secara konsisten setiap hari selama 3 bulan sebelum buku diterbitkan tentang karya kita yang mahu diterbitkan. Sebaik-baiknya kongsikan artikel ringkas di facebook. Tarik trafik dari facebook itu ke blog sendiri. Dalam masa sama buka juga borang preorder buat mereka yang mahu mendapatkan buku itu apabila diterbitkan nanti.


4. Membuat pengiraan kos menerbitkan buku : Kos menerbitkan buku bukan sekadar kos cetakan saja. Kos lain adalah seperti, edit, layout, design cover buku, pengangkutan, pengiklanan dan lain-lain. Pastikan penulis mempunyai anggaran angka yang dapat dikira. Seterusnya dapat meletakkan harga buku yang tepat serta memperoleh untung.pixabay.com

5.  Mengurus duit hasil jualan : Sebaik-baiknya, setiap jualan buku direkodkan dalam google drive excell dan juga semua pembayaran perlu masuk ke akaun semasa. Tidak kira sama ada akaun semasa syarikat ataupun akaun semasa persendirian. Akaun semasa yang aktif ini pada masa akan datang jadi berguna apabila penulis mahu membuat pinjaman bagi membeli aset hartanah dan lain-lain.

BACA Sertai kelas bagi menerbitkan buku sendiri.

BACA LAGI :

LIKE dan FOLLOW Ariffuddin di Facebook serta Instagram.

Load disqus comments

0 comments